Stylist

Jag är generellt positiv till det fria skolvalet. Men ibland måste man också väga samhällsnyttan mot individens val.

Jag är inte generellt negativ till riskkapitalister. Men samma villkor måste råda för alla aktörer. Därför bör staten vara huvudman för landets skolväsende med det tillägget att vi tillåter flera olika utövare.

Låt mig exemplifiera min ståndpunkt med ett konkret fall.

För den som vill utbilda sig till Stylist på gymnasiet väntar en hård verklighet efter examen. Jag hörde någonstans att det finns en ledig tjänst per år att söka. Många arbetstillfällen finns det i alla händelser inte för den nybakade gymnasiestylisten.

Däremot finns det ett stort behov av arbetskraft i vårdsektorn. Även inom industrin behövs det personal.

Medan dyra, ofta kommunala, praktiska utbildningar gapar tomma och hotas av nedläggning finns ett stort utbud att välja bland för den som vill bli stylist.

Plusgymnasiet, en friskola inom AcadeMedia-koncernen, är etablerad på många orter i Sverige. Man erbjuder stylist-utbildningen på 16 platser i landet enligt sin hemsida.

Ekvationen ett jobb per år mot 16 (vi räknar att det går mellan 7-15 individer i varje årskurs) gymnasieprogram går inte i hop. 

Frågan man kan ställa sig är alltså om det samhällsekonomiskt försvarbart att skattepengar går till en utbildning där nästintill 100% måste utbilda sig en gång till efter examen.

Det finns, som jag nämnde ovan, utmärkta gymnasieutbildningar som leder till anställning direkt. Men de får inte många sökande.

Nu är jag visserligen part i målet eftersom jag är anställd i den kommunala (förhoppningsvis snart statliga) skolan. Men ändå: ett lands framtid hänger ihop med dess utbildningsväsende.

En del friskolor marknadsför sig tämligen aggressivt. Man skickar flera SMS i veckan till elever som redan börjat en annan utbildning där frågan ställs om de verkligen är nöjda. Man erbjuder bonusar som fria körkort, datorer eller stylade bilder för den som själv börjar eller lockar en kamrat att börja på den aktuella skolan.

Må bäste person vinna.

Men är det verkligen på det här sättet vi vill utforma vårt utbildningsväsende? Jag vill för min del inte att mina skattepengar ska gå till att ungdomar måste skaffa sig dubbla utbildningar för att få ett arbete eller kunna studera vidare. Det är slöseri med resurser.

Föräldrarna då? Det är kanske inte så lätt att hantera när den högljudde 15-åringen resolut meddelar vilken utbildning hen vill gå. Och nog tycker jag det är bra att man redan i unga år ska kunna följa sin dröm. Men man får kanske finna sig i att flytta till en ort längre bort för att förverkliga den.

Mina egna barn går på en skola som ägs av samma riskkapitalbolag som äger Plusgymnasiet. Barnen är nöjda, personalen verkar nöjd och jag som förälder är nöjd. Alltså tycker jag att ett generellt förbud mot riskkapital är fel.

Samtidigt känner jag oro över hur det har blivit. Samhället måste ha ett visst grepp om sitt utbildningsväsende. Men inte ett totalt.

Kanske finner vi också en ledtråd till Sveriges PISA-resultat i denna ekvation?

Man kan inte alltid ha individens valfrihet som enda ledstjärna. Ibland blir staten en garant för alla individers rättigheter och för Sveriges skola har vi nu nått den gränsen.

Vi måste kunna säkerställa kontinuitet, kvalitet och samhällsnytta. Det är så man bör förstå FP:s inställning till riskkapital i skolan och att staten måste ta över som huvudman för landets utbildningsväsende.

3 reaktioner till “Stylist

  1. Om du lovar att du inte berättar det för någon; det tycker jag också. Hoppas bara att ingen får reda på det för då kanske man kan göra en besparing med motiveringen att det är onödigt hög kvalité 😉

  2. I samtal med en elev som lämnat vår skola efter sina tre gymnasieår uttryckte han sig bekymrat över att den vidareutbildning han nu går inte tillför något nytt. Vad gjorde vi för fel?

Kommentarer är stängda.